Gerelateerde berichten
Ubud & the Monkey Forest
Agressieve apen, bloedige hanengevechten en spectaculaire vuurdansen. Enkele van de vele redenen waarom we drie weken hebben vertoefd in Ubud, de artistieke en culturele hoofdstad van Bali. Tussen de groene rijstterrassen en ‘yoga-experimenterende’ hippies en yuppies.
Na 5 maanden van ‘inpakken, uitpakken’ is het tijd om even wat gas terug te nemen. Het zal wellicht voor velen vreemd overkomen, maar reizen op zich is best vermoeiend. In het begin zoek je de avonturen en de vreemde gezelschappen spontaan op, maar na enkele maanden heb je even nood aan een vaste plek, wat routine en rust. En omdat we enkele weken geleden zo een leuke tijd hadden beleefd in Bali, beslissen we om ons een tijdje in Ubud te vestigen. Dat tijdje zijn uiteindelijk drie weken geworden…
Ubud is de culturele en artistieke hoofdstad van Bali en door verschillende mensen omschreven als één van de topsteden in Azië. Gelegen tussen de rijstvelden en bekend vanwege de Julia Roberts film “Eat, pray, love”. We gaan jullie niet vervelen met de verhalen over hoeveel koffies en vruchtensapjes we gedronken hebben, noch over hoe fantastisch en goedkoop de massages hier waren. Eén ding willen we wel met jullie delen, nl. wat we gezien en beleefd hebben in de Monkey Forest, een stukje afgeschermd regenwoud waar 600 wilde langstaartmakaken zichzelf en toeristen entertainen. Zo fascinerend dat we vijf keer zijn teruggeweest, en dat wil wat zeggen voor iemand die zichzelf snel verveelt ;-).
The Monkey Forest: fascinerend maar controversieel
Omdat er geen honden zijn toegelaten en omdat een doorsnee toerist ongewapend is, hebben de apen geen natuurlijke vijanden en is er geen enkele angst t.o.v. mensen. Ubud is booming en dat betekent dat hier alle dagen bussen vol met (voornamelijk) Aziaten worden losgelaten in dit bos. Duidelijk is dat het merendeel niets heeft gelezen van de mogelijke risico’s in dit park en die zijn er echt wel. Toeristen worden dagelijks gebeten en naast serieuze vleeswonden, is de kans reëel dat je ook nog hondsdolheid en herpes B oploopt. Omdat de apen niks en niemand vrezen, benaderen ze de toeristen in hun zoektocht naar eten. Ze hebben een fantastisch reukorgaan en als je eten in je rugzak of broek hebt zitten, zijn ze niet te verlegen om dat eruit te halen. Als je het snel genoeg overhandigt, is er geen probleem. Maar als je te traag bent, of je probeert je spullen te beschermen, worden de apen soms agressief en durven ze te bijten. Als je de instructies gelezen hebt, neem je geen rugzak of eten mee en dan is er helemaal geen probleem. Maar onze vijf bezoeken aan dit bos doen ons vermoeden dat Chinezen en Russen – hier zijn ze weer- andere of geen instructies hebben gelezen… (komt ervan als je Wikipedia blokkeert ;-)). Maar langs de andere kant is het natuurlijk dankzij hen dat er overal bordjes staan met “first aid” (of ga ik nu te ver ;-)).
600 apen, verdeeld in 4 verschillende groepen, leven hier op een beperkte oppervlakte. Dat zorgt uiteraard voor de nodige territoriale conflicten en we zijn regelmatig getuige geweest van dergelijke gevechten. Die zijn bijzonder heftig en één keer zijn we moeten gaan lopen. 20 makaken die met elkaar de strijd aangaan, is net iets van het goede teveel. Ik dacht dat ik dit strijdtoneel had gefilmd, maar was vergeten op de ‘record’-knop te duwen. Een gemiste ‘youtube-hit’ dus ;-).
Maar hoe entertainend de apen zijn binnen het park, erbuiten zijn ze een ware pest voor de lokale bevolking. Vuilbakken, souvenirs, eetstandjes, elektriciteitskabels, alles moet er aan geloven. En het verkeer dient zich aan te passen want voor een bus gaan zij niet opzij.
Dat ze gerust gelaten worden, hebben ze te danken aan het Hinduïsme. Zij geloven dat de apen de tempels in het apenbos beschermen tegen kwade geesten. Dat en het feit dat ze veel geld opbrengen, zorgt ervoor dat dit bos – ondanks de stempel ‘controversieel’ – blijft bestaan.
Een kort samenvattend filmpje:
Dit blogbericht werd mede mogelijk gemaakt door:
Voor meer foto’s over het apenbos en Ubud klik op onderstaande afbeelding: