Angkor Wat, de trots van Cambodja

Angkor Wat dag 3 - versie 2

Grootste religieuze bouwwerk ter wereld, eerste metropool in Zuid-Oost Azië, indrukwekkende tempels en adembenemende zonsop- en ondergangen, trots, ziel en symbool van Cambodja. Geen wonder dat ze de film Tombraider hier hebben opgenomen ;-). Onze persoonlijke top 5.

Angkor is de belangrijkste archeologische site in Zuid-Oost Azië en stond al heel lang op ons verlanglijstje. Het hele gebied behelst zo’n 400 vierkante km en bevat magnifieke overblijfselen van het Khmer tijdperk. Als je het in zijn tijdsgeest ziet (9e – 15e eeuw) dan kan je niet anders dan vaststellen dat ze toen veel verder stonden dan wij.

Groot, maar ook gewild. Het is dé topattractie hier en gezien de Chinezen tegenwoordig ook de hele wereld willen zien, kan je best goed op voorhand nadenken wat je wanneer wil zien. Tenzij je tussen de overvolle bussen Aziaten met fluo petjes wil zitten. Wij hebben er alleszins veel voor over om die legers fluo te vermijden en met behulp van de Lonely Planet en enkele travelblogs is dat – op een uitzondering na – goed gelukt.

Vijf nachten verblijven we in Siem Reap, een leuk stadje dat dé uitvalsbasis is voor Angkor. Vandaaruit hebben we verschillende malen een tuk-tuk gehuurd voor een dag. Aanvankelijk dachten we nog dat de chauffeur ons wat tips zou geven, maar die mannen willen eigenlijk maar twee dingen: slapen in hun hangmat én zo snel mogelijk terug zijn (wellicht om terug te gaan slapen). Heel wat puzzelwerk, vijf zonsop- en ondergangen en meer dan 100 kilometers later, staan we versteld van hoe impressionant dit eigenlijk wel niet is. Onze top 5 met vooral heel wat foto’s:

1. ANGKOR WAT

Uiteraard komt iedereen hier om de bekende tempel ‘Angkor Wat’ te zien. Een immens bouwwerk waarvoor 300 000 arbeiders en 6000 olifanten nodig waren en terecht de nationale trots van Cambodja. Vanaf zonsopgang staan hier al 1000 Chinezen klaar om met hun ultranieuwe camera’s al hun ‘fluo-vrienden’ te trekken. Maar éénmaal de zon opkomt, gaan al die legers Aziaten terug naar de stad om te ontbijten en dat is uiteraard hét moment op dit impressionant bouwwerk te verkennen. Hoe toeristisch ook, het blijft een must

Angkor Wat dag 2

2. ANGKOR THOM

Ook wel de laatste grote stad van het Khmer tijdperk. Een site van 10 vierkante kilometer met verschillende bouwwerken waar zoveel honderden jaren geleden 1 000 000 mensen woonden (in vergelijking: in Londen woonden er toen 20 000 mensen). Ook deze plek is bijzonder populair, maar hier hadden we het geluk dat Aziaten een hekel hebben aan wandelen. Meer nog, zij worden letterlijk van het ene monument naar het andere gereden. Uitstappen, foto’s trekken (ik vermoed zo’n 200 foto’s per tempel), gids met de grootste fluo-vlag volgen, terug bus in, volgend monument. Wij hadden een tip gekregen om meteen bij het binnenkomen (zuidingang) de stadsmuur te beklimmen en die helemaal te volgen. Een spectaculaire wandeling tussen de apen en vogels, met zicht op de immense slotgracht, was het gevolg.

IMG_5771

3. TA PROHM

Vooral bekend van de film ‘Tombraider’ waar Angelina Jolie het beste van zichzelf laat zien :-). Eén van de bekendste scenes speelt zich af in de tempel ‘Ta Prohm’. Deze reusachtige tempel was voor ons één van de hoogtepunten. Hoewel het ook één van de favoriete bestemmingen is voor de fluo’s, hadden we deze plek helemaal voor onszelf. Net na zonsopgang blijkt de ideale timing te zijn. Een ruïne, bedekt met mos waar gigantische bomen de strijd met de stenen muren hebben gewonnen. ‘Magisch’ is de meest toepasselijke omschrijving van hoe we ons toen voelden. Wellicht komt dit in de buurt van hoe de Europeaanse ontdekkingsreizigers zich voelden toen ze deze tempels in de 19e eeuw ontdekten.

Ta Prohm

4. KLEINERE TEMPELS

Buiten deze drie ‘kleppers’ hebben we zoveel mogelijk kleine tempels bezocht. Nu ja, klein is een overstatement. In elke andere regio zou één van die tempels dé topattractie zijn. Maar een vergelijking aangaan met Angkor Wat en Angkor Thom is voor weinig tempels weggelegd. Wat ons bij zal blijven, zijn de volgende:

DSCN5028

5. FOTOTOUR ‘PEACE OF ANGKOR’

Dagje privéles foto’s trekken met als ingrediënten: fototips van een Amerikaanse fotograaf Elliot, Angkor ‘off the beaten track’, een begrafenis, een inwijdingsceremonie van een monnik én small talk met de (monniken)gemeenschap. Dat en de vele lokale bieren (uiteraard Angkor genaamd, hoe anders?) zorgden voor een welverdiende nachtrust.

DSCN5259 - versie 4

Dit blogbericht kwam mede tot stand door:

Voor meer foto’s over Angkor en Siem Reap druk op onderstaande foto:

Foto's FLICKR Angkor Wat