Khmer boksen, de nationale sport

Thaiboksen kennen we allemaal, maar eigenlijk is Khmer boksen dé voorloper en bakermat van kick- en thaiboksen. Het betere duw- en trekwerk, oftewel de nationale sport van Cambodja.

Wij hadden gelezen dat Cambodjanen zot zijn van deze sport en elke zondag zendt de TV-zender CNT wedstrijden live uit vanuit hun studio’s. Die zijn gratis te bekijken in Phnom Penh, de hoofdstad en het toeval wou dat we op een zondag arriveerden.

Ooit bestond het Khmer koninkrijk uit Cambodja, Thailand, Laos en Vietnam en was er maar één belangrijke krijgskunst, nl. Khmer boksen. Dit én hun oorlogsolifanten zorgden ervoor dat er een gigantisch rijk kon worden uitgebouwd tussen de 9e en de 15e eeuw. Nadien is Cambodja uiteengevallen door allerlei oorlogen en in tegenstelling tot Thaiboksen is het internationaal (nog) niet doorgebroken.

Toen de Fransen Cambodja binnenvielen in de 19e eeuw, vonden ze de sport te brutaal en te onbeschaafd. Ze introduceerden hierbij een boksring, handschoenen en vijf ronden van drie minuten en tot op de dag van vandaag bestaat het Khmer boksen op die manier.

De boksers zelf leven niet bepaald in luxe. Meestal doen ze mee aan wedstrijden om hun familie te onderhouden. Beetje vreemd om te zien hoe ze geen kleedkamers hebben, maar zich aankleden op een bankje achter de tribune. Rijk zullen ze er ook niet van worden. Hoewel het nationale televisie is, verdient de gemiddelde bokser 15 tot 25 dollar met een (gewonnen) gevecht. Wellicht ook de reden waarom de clubs maar enkele exemplaren bokshandschoenen hebben die ze met elkaar delen.

Aan elke wedstrijd gaat er een heel ritueel vooraf, zo bidt elke bokser in elk van de vier hoeken. Het gaat er heftig aan toe, maar tegelijkertijd ook hoffelijk. Vooral elleboog- en kniestoten zijn belangrijke wapens en meestal is het één van de twee die zorgt voor de knockout. Hieronder een kort filmfragment van de laatste kamp:

 

 

Dit blogbericht kwam mede tot stand door: