Gerelateerde berichten
Happy 2071! Nepalees Nieuwjaar in Bhaktapur
Nieuwjaar in Nepal, anders, heftiger en 57 jaar verder op onze jaartelling. In Bhaktapur, een stad weggeplukt uit de Middeleeuwen en dé plaats om dit te vieren. Tel daar nog een bont Vlaams gezelschap bij en dan kan je wel inschatten hoe overweldigend leuk dit was.
Bhaktapur is één van drie Koninklijke steden in de Kathmandu Valley, een waar pareltje en niet voor niets UNESCO werelderfgoed. Tempels, paleizen en monumenten in overvloed en in perfecte staat (al kan de 15 dollar inkom daar ook wel voor iets tussenzitten…). Pittoresk in elk opzicht. Gelegen op de handelsroute tussen Tibet en India en omgeven door machtige gebergtes. Eén van die stadjes waar je best een extra SD-kaartje bijhebt omdat elke hoek een uniek fotomoment is.
Maar er zijn nog andere redenen waarom we naar hier gekomen zijn. Enerzijds is dit dé plaats om Nepalees Nieuwjaar te vieren. Een knotsgek schouwspel dat zich over acht dagen afspeelt en waar duizenden mensen zich verliezen in een gigantische mensenmassa. Dat laatste mag je zelfs letterlijk nemen. Een simpele optelsom ‘mensenmassa + beperkte plaats + teveel drank’ heeft zelden als uitkomst ‘veilig’. We hebben de start van het gebeuren (Bisket Jatra) kunnen gadeslaan vanop een dakterras. In het midden van de menigte staat een grote kar (met het beeld van de god Bhairab) die dient als een soort van totem en die de inzet is van een uit de hand gelopen spelletje touwtrek.
Onderstaand filmpje zegt wellicht genoeg:
Het hele gebeuren is misschien nog het best te vergelijken met scènes uit de film ‘World War Z’ (met Brad Pitt). Ondanks een gigantische politiemacht, sneuvelen er elk jaar een aantal enthousiastelingen. Zelf zijn we ook één keer moeten wegspringen toen een politie-eskadron onze weg afstormde. De lokale kapperszaak had minder geluk. Tijdens het getouwtrek (dat dagen duurt) werd zijn zaak volledig verwoest. Maar typisch Nepalees, was hij de dag nadien al terug aan het werk. The show must go on…
Maar de belangrijkste reden was natuurlijk het weerzien met Bert (‘den Bère’). De foto- en filmexpert van Mechelen én volbloed Swapie (van de beruchte, gevreesde en alombekende jeugdgroep Jamaswapi – zo goed Bert? 😉 ). Bert was in goed gezelschap van Marc en Herwig. Herwig is de drijvende kracht achter het Sarmilla project, een onderwijsproject dat al 20 jaar kinderen uit kansarme gezinnen steunt in hun studies en levensomstandigheden. Elk jaar komt hij verschillende keren naar Nepal om met eigen ogen vast te stellen wat er gebeurt met het geld van de Belgische sponsors. We zijn een aantal keer mee op pad geweest en hoewel we al veel hebben meegemaakt de laatste maanden, was het toch schrijnend om vast te stellen in welke omstandigheden deze families leven. Verschillende mensen in kleine kamertjes zonder licht. Het zet meteen alles weer in perspectief. Wel frappant en positief om vast te stellen hoe transparant het hele gebeuren is en wat de resultaten kunnen zijn. Enkele dollars maken het verschil tussen het wel of niet kunnen maken van huiswerk door de aankoop van een lamp, of tussen het hebben van drinkbaar water thuis of niet, …
Het engagement van Herwig (en zijn medekompanen) en dit project is een apart blogbericht waard, dus later meer.
Marc is zo één van de medekompanen, maar heeft ook zakenbelangen in Nepal. Als eigenaar van een tapijtenwinkel (de mensen uit het Mechelse zullen al een vermoeden hebben 😉 ) kwam hij hun atelier bezoeken dat de tapijten maakt en levert.
De rol van Bert was om zowel Nepalees Nieuwjaar, het Sarmilla project als het tapijtenatelier te filmen. De documentaire over het Sarmilla-project wordt ergens in november voorgesteld tijdens een ‘Nepaldag’. Daar kunnen jullie uiteraard niet ontbreken, al was het maar omdat ik twee dagen als geluidsman heb meegewerkt ;-).
Tof, verrijkend en gezellig. Jammer dat een voedselvergiftiging me niet meer toeliet om afscheid te nemen, maar ongetwijfeld zal er ooit een weerzien komen…
Meer foto’s van dit pittoreske stadje en het ganse gebeuren vind je door op onderstaande foto te drukken:
Dit blogbericht kwam mede tot stand dankzij: